Welkom bij watTwest

 

watTwest staat voor 'Werken Aan de Toekomst van Tilburg West' en is actief in de wijken Wandelbos, de Reit en 't Zand. De wijkcoöp zorgt door en voor bewoners voor een betere leefbaarheid in de eigen buurt. Speerpunten hierbij zijn leren, werken en de wijk.

Ons kantoor


Ons team


Activiteitenagenda

Er zijn momenteel geen berichten.Overig nieuws


Terug naar overzicht

25-10-2017

Digicafe Themamiddag Virussen en Updates

Woensdag 25 oktober, de laatste woensdag van de maand, was het weer tijd voor een themamiddag in het Digicafe. Om 13.30 uur waren alle belangstellenden welkom in de Kleizaal in wijkcentrum 't Sant. De heren J van de Weide, beleidsmedewerker Bibliotheek MBR, en F Claassen, vrijwilliger wijkcoöperatie watTwest, bespraken tijdens de bijeenkomst het belang van antivirussoftware en het bijhouden van updates.

De bijeenkomst begint met een uitleg over verschillende types virussen. Ransomware (ransom betekent losgeld) blokkeert de geïnfecteerde computer. De hackers beloven na betaling van losgeld de blokkade op te heffen of de gegevens te herstellen. Meestal zijn het bedrijven, waar deze methode wordt toegepast. Een bekend geval is het virus dat enkele maanden geleden een hele terminal van Maersk in de Rotterdamse haven plat legde, en veel schade veroorzaakte in vooral de Oekraine.

Een ander type virus is het Trojan Horse (Trojaans paard) genoemd na het bekende verhaal van de inname van Troje. Van een infectie met een trojaan merk je vaak niets, maar de hacker verschaft zich via deze methode toegang tot je computer. Zo kan hij bij je bestanden. Ook dit is vooral interessant bij bedrijven.

De meeste virussen komen via een (onbekende) email binnen. Vaak bevindt deze zich in een bijlage, of wordt deze binnengehaald door op een link in de mail te klikken. Open bij twijfel geen bijlage of link, zeker als de verzender onbekend is of de stijl van de email van een 'bekende' ineens anders is dan anders.

Het tweede onderdeel van deze middag betreft het belang van updaten (actueel maken). Door het systeem te updaten wordt dit verbeterd en beveiligd tegen de laatste virussen. Vaak meldt het systeem (Windows, Android, iOS) het als er een update is, of kun je instellen dat updates automatisch opgehaald en geïnstalleerd worden. Het is belangrijk updates bij te houden om te voorkomen dat een virus misbruik maakt van de fouten die in een verouderde versie van het besturingssysteem zitten. Helaas zijn sommige fabrikanten van Android-toestellen zelf nogal traag met het uitrollen van updates of laten dit helemaal achterwege.

Heeft u nog vragen of wilt u hulp bij het gebruik van uw laptop, tablet of smartphone? Kom dan naar het digicafe. Elke woensdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur in de Kleizaal in wijkcentrum 't Sant.
De volgende themamiddag zal plaatsvinden op 25 november. Het onderwerp is dan Internetbankieren. U bent van harte welkom!

 20171025 foto.jpg


Terug naar overzicht