Welkom bij watTwest

 

watTwest staat voor 'Werken Aan de Toekomst van Tilburg West' en is actief in de wijken Wandelbos, de Reit en 't Zand. De wijkcoöp zorgt door en voor bewoners voor een betere leefbaarheid in de eigen buurt. Speerpunten hierbij zijn leren, werken en de wijk.

Ons kantoor


Ons team


Activiteitenagenda

Er zijn momenteel geen berichten.Nieuws

Beter3West Maakt Vliegende Start

Beter3West Maakt Vliegende Start

De klussendienst van watTwest heeft dit voorjaar een doorstart gemaakt in de vorm van Beter3West. We zijn met enkele vrijwilligers begonnen, maar inmiddels hebben we 20 enthousiaste klussers.

Op dinsdag, woensdag en donderdagochtend gaan zij aan de slag in de wijk, om klussen te doen bij mensen met een smalle portemonnee. Voor de klussen wordt een tegenprestatie gevraagd, die in overleg met de bewoner wordt vastgesteld.

Heeft u zelf een klus (en een smalle portemonnee), of kent u iemand die wel wat hulp kan gebruiken? Neem dan contact op met Marlijn: 06 - 12 04 11 50.

Laatste buurTent Oude Stijl

Laatste buurTent Oude Stijl

Dinsdagavond 6 februari 2018 om 18.30 uur werd de buurTent opgezet in Tilburg centrum, op de hoek bij de ijssalon. In een nabij gelegen studentenhuis had een inbraak plaatsgevonden. De bewoonster hoorde dat tussen 2 februari 07.30 uur en 3 februari 12.45 uur er een raam stuk was gemaakt. Verschillende goederen zijn meegenomen. In die nacht van vrijdag op zaterdag heeft een man aan de deur geklopt bij een huisgenoot, waarbij hij aangaf dat een auto in de weg stond. De huisgenoot vertelde dat de auto niet van hem was, en ging weer naar bed.

Pamela schreef in de mail dat dit haar laatste actie was. Na vier jaren heeft Pamela een andere baan geaccepteerd buiten Tilburg. Het gehele team van de buurTent (aanwezig op deze gedenkwaardige avond) alsmede alle vrijwilligers van watTwest wensen Pamela veel plezier en succes in haar nieuwe baan. Door het wegvallen van Pamela zal de buurTent in de toekomst minder vaak en op een andere manier ingezet worden.

Digicafe Themamiddag Facebook

Digicafe Themamiddag Facebook

Woensdag 13 december om 13.30 uur vond opnieuw een themamiddag van het Digicafé plaats. Het thema was deze keer Facebook en privacy. De middag werd gepresenteerd door de heer F Claassens, vrijwilliger bij wijkcoöp watTwest.

Vooral bij senioren is Facebook populair. Via Facebook kunnen eenvoudig contacten gelegd worden, waarna informatie gedeeld kan worden over bijvoorbeeld vakantie en tripjes. Toch moet men voorzichtig zijn over wat men vermeldt op Facebook. Als je op Facebook zet dat je een ernstige ziekte hebt, ontvang je daarna allerlei informatie over die ziekte. Dat kan nuttig zijn. Maar ook zorgverzekeraars en banken kijken mee, waardoor je problemen kunt krijgen als je je zorgverzekering wil veranderen of een hypotheek wilt afsluiten. Houd er ook rekening mee dat inbrekers ook meekijken. Als je op vakantie of een dagje weg gaat, zet dit dan niet van tevoren op Facebook, maar meld het pas als je terug bent.

Facebook is voor particuliere gebruikers gratis. Maar om de kosten betaald te krijgen, betalen bedrijven wel voor Facebook. Zij krijgen allerlei informatie die door Facebook voor ze verzameld wordt uit de gegevens die particulieren erop zetten. Hierdoor ontvang je informatie die inhaakt op wat je op Facebook gezet hebt, waarbij natuurlijk reclame gemaakt wordt om de producten van die bedrijven te verkopen. Dus als je net een kleine gekregen hebt, kun je luierreclames verwachten. Ook je geloofsovertuiging en politieke kleur worden geregistreerd en gebruikt.

Ga daarom bewust om met Facebook en met wat je daarop deelt. Ga naar instellingen in Facebook en zet bijvoorbeeld camera en microfoon uit. Let ook op spam en vriendschapsbezoeken van onbekenden, negeer deze. Zorg er ook voor dat een familielid of vriend gemachtigd is om bij overlijden het account te beëindigen. Facebook heeft de mogelijkheid om foto’s of artikelen te verwijderen.

In het nieuwe jaar gaat het Digicafé enkele thema’s herhalen. Ook wordt gezocht naar nieuwe thema’s. Vanaf 10 januari kunnen bezoekers elke woensdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur terecht in de Kleizaal van wijkcentrum ’t Sant voor alle vragen over de smartphone, tablet of laptop.

Overig nieuws


Terug naar overzicht

25-10-2017

Digicafe Themamiddag Virussen en Updates

Woensdag 25 oktober, de laatste woensdag van de maand, was het weer tijd voor een themamiddag in het Digicafe. Om 13.30 uur waren alle belangstellenden welkom in de Kleizaal in wijkcentrum 't Sant. De heren J van de Weide, beleidsmedewerker Bibliotheek MBR, en F Claassen, vrijwilliger wijkcoöperatie watTwest, bespraken tijdens de bijeenkomst het belang van antivirussoftware en het bijhouden van updates.

De bijeenkomst begint met een uitleg over verschillende types virussen. Ransomware (ransom betekent losgeld) blokkeert de geïnfecteerde computer. De hackers beloven na betaling van losgeld de blokkade op te heffen of de gegevens te herstellen. Meestal zijn het bedrijven, waar deze methode wordt toegepast. Een bekend geval is het virus dat enkele maanden geleden een hele terminal van Maersk in de Rotterdamse haven plat legde, en veel schade veroorzaakte in vooral de Oekraine.

Een ander type virus is het Trojan Horse (Trojaans paard) genoemd na het bekende verhaal van de inname van Troje. Van een infectie met een trojaan merk je vaak niets, maar de hacker verschaft zich via deze methode toegang tot je computer. Zo kan hij bij je bestanden. Ook dit is vooral interessant bij bedrijven.

De meeste virussen komen via een (onbekende) email binnen. Vaak bevindt deze zich in een bijlage, of wordt deze binnengehaald door op een link in de mail te klikken. Open bij twijfel geen bijlage of link, zeker als de verzender onbekend is of de stijl van de email van een 'bekende' ineens anders is dan anders.

Het tweede onderdeel van deze middag betreft het belang van updaten (actueel maken). Door het systeem te updaten wordt dit verbeterd en beveiligd tegen de laatste virussen. Vaak meldt het systeem (Windows, Android, iOS) het als er een update is, of kun je instellen dat updates automatisch opgehaald en geïnstalleerd worden. Het is belangrijk updates bij te houden om te voorkomen dat een virus misbruik maakt van de fouten die in een verouderde versie van het besturingssysteem zitten. Helaas zijn sommige fabrikanten van Android-toestellen zelf nogal traag met het uitrollen van updates of laten dit helemaal achterwege.

Heeft u nog vragen of wilt u hulp bij het gebruik van uw laptop, tablet of smartphone? Kom dan naar het digicafe. Elke woensdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur in de Kleizaal in wijkcentrum 't Sant.
De volgende themamiddag zal plaatsvinden op 25 november. Het onderwerp is dan Internetbankieren. U bent van harte welkom!

 20171025 foto.jpg


Terug naar overzicht